Turvalisus

Digitaalses maailmas on turvalisus väga oluline. Veel olulisem on see digitaalse raha maailmas.

Kuigi Bitcoini võrk on kaevurite poolt turvatud on nõrgaks kohaks inimesed, kes seda kasutavad.

Oma digimüntide hoidmiseks ja turvamiseks on tarvis rahakotti. Rahakotid jagunevad laias laastus kolmeks:

Esimeseks: Krüptovahendus platvormid nagu Coinbase, Kraken, Binance jne, kes pakuvad võimalust hoida oma raha nende veebis ja andmebaasis. Mõned neist pakuvad ka võimalust tellida VISA kaart millega saab siis oma raha kasutada poes makstes. Küll aga on oma müntide hoidmine nende platvormil üks ebaturvalisemaid mooduseid kuna paljudesse neisse on sisse häkitud ja kasutajate raha piistu pandud. Kauplemisplatvormidel tasub ainult hoida summasid millega on plaanis kaubelda. Kindlasti ei sobi see hoidmaks oma münte pikaajaliselt.

Teiseks: nö “kerged rahakotid (light wallet)”, milleks on siis eraldi mobiiliäpid või veebileheküljed, mis pakuvad teenust avada oma krüptorahakott nende juures. Osad neist pakuvad sulle juurdepääsu oma privaatvõtmele, osad mitte, toimides ainult parooli alusel. Sellised rahakotid pole samuti kõige turvalisemad kuna privaatvõtmed võivad samuti häkkerite valdusse langeda, kui kellelgi õnnestub sinna sisse häkkida koodivea või mõne muu mooduse läbi. Sellises rahakotti võisk kasutada ainult igapäevasteks tehinguteks ja hoiduda suurte summade kandmisest sinna.

Kolmandaks: oma privaatvõti või riistvaraline rahakott. Omades oma rahakoti privaatvõtit on sul alati ligipääs oma müntidele. Privaatvõtme võid kirjutada üles paberile, õppida pähe või isegi krüpteerida see omakorda teksti või pildi sisse – piiriks on siinkohal su enda leidlikkus ja loovus. Privaatvõtmeid on erineval kujul – see võib olla näiteks 51 tähtede ja numbrite joru. See võib olla ka 12 või 24 sõnast koosnev mnemooniline fraas, kus sõnade järjekord on tähtis.

Näited:


Lisaks on ka võimalik soetada omale riistvaraline rahakott, mis hoiustab kõiki su privaatvõtmeid ja mille avamiseks on tarvis teada pin-koodi. Riistvaralisteks rahakottideks on näiteks Ledger, Trezor või Keepkey.

Ledger Nano S