BTC Pank

Mitte nii ammu 2017 aastal, mil Bitcoin püüdis tähelepanu uute kõrgustega, kuid peamised mängijad Bitcoini maailmas olid tavalised inimesed nö. väikeinvestorid ja esimesed kasutajad. Mäletan helgelt, kuidas iga uudise peale, mis massimeediasse jõudis oli kõigil osalistel suur eufooria, sest massimeedia tähendas seda, et rohkem inimesi sai Bitcoinist teada. Olgugi, et enamasti kirjutab massimeedia Bitcoinist negatiivselt siis nagua öeldakse, igasugune press on reklaamiks hea. Sel ajal veel ei olnud ükski suurem investor ega ettevõte Bitcoini omaks võtnud ja see oli pigem selline suletud kommuun, kus olid ainult varajased kasutajad ja Bitcoini ettevõtted nagu suured kaevandusfirmad ja kauplemisplatvormid. Muu maailma jaoks oli see täielik metsik lääs ja keegi väga oma jalga sinna ei julgenud tõsta. Tänaseks on aeg nii palju edasi jõudnud, et isegi maaima rikkaim inimene Elon musk omab Bitcoini nii personaalselt, kui ka Tesla reservides.

Pangad on enamasti Bitcoini suhtunud, kui mingisigusesse skeemi ja on ütitanud inimesi hirmutada ja hoiatada ohtude eest, mis sinna investeerimis kaasneda võivad. Eks nad oma leiva pärast natuke hirmul olnud. Tuleb meelde tsitaat “Esmalt nad eiravad sind, siis nad võitlevad sinu vastu ja siis sa võidad.” Bitcoiniga ongi täpselt nii läinud. Pangad on aru saanud, et sellega võitlemine on, kui tuuleveskitega võitlemine, msi tulemust ei anna ja targem on kaasa mängida. Mäletan, kui USA suured pangad nagu JP Morgan Chase ja Goldman Sachs, kõik püüdsid Bitcoini mustata ja hirmu külvata sellega seoses.

Jamie Dimon oli üks valjemaid Bitcoini kriitikuid 2017 aastal

2021 aga oli murranguline aasta selles suhtes, et mõlemad neist pankadest hakkasid pakkuma oma klientidele võimalust investeerida Bitcoini. Isegi Eesti oma, LHV pank tegi aasta lõpus võimalikuks investeerida Bitcoini läbi nende mobiiliäpi.

Alles hiljuti tuli uudis sellest, et BitMEX – üks suurimaid Bitcoini ja Bitcoini futuuride kauplemisplatvormidest on ostnud ühe Saksamaa vanima panga Bankhaus von der Heydt, mis asutati juba 18. sajandil. Olgugi, et tegemist oli nii vana pangaga olid nad siiski juba varem üsna progressiivsed ja pakkusid võimalust oma klientidele Bitcoini investeerida.

Selle uudise peale Tekkis twitteris elav arutelu pankade ja kauplemisplatvormide kohta ja inimesed isegi hõikasid välja, et 2030 aastaks on arvatavasti enamus pankasid nö. Bitcoini pangad. Nad on kas Bitcoini ettevõtete poolt ära ostetud või on nad sellise transformatsiooni läbi elanud, kus nende alusvaraks on Bitcoin. Keegi ei tea kuidas asjad tegelikult lähevad aga tundub, et selles suunas see ökosüsteem liigub. Jääb vaid oodata kuni esimene keskpank hakkab Bitcoini ostma, ja siis alles näeme kuidas doominoklotsid langema hakkavad.

Leave a Reply