Kadunud bitcoinid

Ehk oled kuulnud lugusid sellest, kuidas keegi oli kunagi tuhandeid bitcoine kaevandanud ja siis arvuti kõvaketta kogemata ära visanud?

Mingi vend pakkus linnale 72 miljonit, et prügimägi läbi kaevata ja kõvaketas bitcoinidega leida.

Selliseid juhtumisi on paljudel ette tulnud, kus inimene on oma paroolid ära kaotanud ja bitcoinidets ilma jäänud. Alles hiljuti käis läbi lugu mehest, kellel on jäänud veel kaks katset, et proovida oma bitcoinidele ligi saada kuna ta unustas oma parooli oma kõvakettale, mis lubab parooli proovida 10 korda maksimaalselt. Kui ta nüüd kahe katsega õiget parooli ei pane, on ta igaveseks oma sadedesse miljonitesse dollaritesse ulatuva väärtusega bitcoinidest ilma.

Ironkey krüpteeringuga kaitstud mälupulk

Palju aga on taoliste intsidentide tõttu bitcoine ringlusest igaveseks kadunud?

Arvatakse, et ringluses olevast 18.6 miljonist bitcoinist on kuskil 20% ehk 3,8miljonit bitcoini igaveseks kadunud. Nende hulka loetakse ka Satoshi Nakamoto kaevandatud esimesed bitcoinid, mid arvatakse olevat ligi miljon tükki ja mille ringlusesse tulekut väga ebatõenäoliseks peetakse.

See tähendab, et bitcoinide lõplik ringlusesse jõudev hulk on veel oluliselt väiksem Bitcoini koodi sisse kirjutatud 21 miljonist, mis teeb sellest veel napima vara. Teoreetiliselt saaks maailmas 1 bitcoini omada umbes 17 miljonit inimest, kuid ka see on pigem võimatu kuna varased kasutuselevõtjad on omale kogunud rohkem, kui 1 bitcoin kasutaja kohta, mis tähendab, et suurele enamusele jääb võimalus omada ainult komakohti bitcoinist.

Bitcoini saab jagada kuni 8 komakohani

Bitcoini rikaste edetabel näitab, et 97,75 kõigist Bitcoini aadressidest omab vähem, kui ühte bitcoini. Need andmed on natuke eksitavad, kuna suurima kontoseisuga aadressid on kauplemisplatvormid, mis viitab sellele, et paljud kasutajad hoiavad oma bitcoine kauplemisplatvormil ja mitte enda rahakotis.

Selge on aga see, et bitcoine on vähe, kasutajate arv ainult kasvab ja sellega kaasneb ka hinna kasv.

Leave a Reply