Bitcoinide hoidmine ja kasutamine

Oled elus jõudnud nii kaugele, et oled teinud oma esimesed sammud Bitcoini maailmas. Kauplemisplatvormile, kust bitcoini peamiselt ostad, on kogunenud juba korralik summa ja hakkad mõtlema selle peale, et kas see on ikka kõige turvalisem koht, kus oma raha hoida. Oled võib-olla kuulnud juhtumitest, kus kauplemisplatvorm või Bitcoini maakler on langenud häkkerite ohvriks, või siis on see algusest peale loodud plaaniga lõpuks kasutajate rahaga ära joosta.

Pole sinu võtmed, pole sinu raha.

Meil on olemas maailma turvaliseim võrk, kus pole tarvis toetuda kolmandatele osapooltele, et oma raha hoiustada või sellega tehinguid teha nagu seda siiani on olnud vanas rahandussüteemis pankadega.

Kuidas Bitcoini hoiustada ilma kolmandate osapoolteta?

Võimalusi on mitmeid:

Riistvara rahakott
Bitcoini kogukonnas üks populaarsemaid soovitusi on soetada omale riistvararahakott. Riistvaraline rahakott on põhimõtteliselt väike elektrooniline seade, mis hoiab sinu rahakoti võtmeid. Neid rahakotte on mitmeid, kuid populaarsemaid nendest on Ledger, Trezor ja Coldcard. Need töötavad üldsielt selliselt, et ühendad seadme arvuti või telefoniga, et teha makset ja siis seadme abil allkirjastad makse.

Väga oluline on meeles pidada, et kirjutada üles oma seemnefraas “seed”. Seda tuleks teha käsitsi paberile/metallile. Variant oleks ka kirjutada tekstidokumenti(turvalisuse huvides peaks need 12 või 24 sõna kirjutama üles internetiühenduseta arvutis) ja siis seda kuskil kindlas kohas usb mälupulgal hoiustada.

Riistvararahakotid on siiani end tõestanud, kui üsna lollikindlad ja turvalised seadmed. Ainuke nõrk lüli nende juures on keskkond, kust neid osta. Juba on teada juhus ledgeri näol, kus häkkeritel õnnestus saada Ledgeri klientide nimekiri koos nende isikliku infoga nagu telefoni numbrid ja koduaadressid.

Mobiilne rahakott

Tänaseks on loodud väga palju rahakoti äppe nutitelefonidele. Mobiilse rahakoti valimisel tuleks valida selline, kus sul on 100% kontroll võtmete üle.(rahakotid, mis annavad sulle ka 12- või 24-sõnalise “seemnefraasi”. Populaarsemad ja lihtsamad kasutada nende seast on hetkel Bluewallet ja Samourai. Igal rahakotil on oma eelised ja lisafunktsioonid. Näiteks Samourai rahakotti on sisse ehitatud mixer, st. sul on võimalus oma müntide ajalugu segada. Samourai rahakotiga on võimalik ka turvalisuse huvides “seemnefraas” genereerida ilma internetiühenduseta.

Kui soovid kasutada ka Lightning Network-i(LN) kiireteks ja odavateks makseteks on kõige lihtsam variant kasutada näiteks Wallet of Satoshit, mis kus sul puudub kontroll võtmete üle, küll aga saab selle kiiresti üles seada ja makseid vastu võtta/saata, ilma et peaks midagi LN maksekanalitest jms telgitagusest teadma.

Teine LN wallet mida soovitaksin on Simple Bitcoin Wallet, mis avab sulle automaatselt maksekanali Lightning Networkis 1M satoshi jagu maksete vastuvõtmiseks. Samuti võimaldab makseid Bitcoini võrgu esimesel kihil. SBW puhul kuulub kontroll võtmete üle ja seega ka bitcoinide üle kasutajale.

Üldiselt on mobiilirahakott soovituslik kasutada pigem bitcoinide hoiustamiseks, mida on lähiajal plaanis kulutada kuna telefon võib langeda nt. varguse ohvriks või kaduda ja kui sul ei ole seatud tugevat parooli siis on lihtne sinu bitcoinid varastada.

Tarkvara rahakotid

Need on põhimõtteliselt samad, mis mobiilsed rahakotid aga neid jooksutatakse arvutis. Neist julgeks soovitada: Wasabi wallet, Zap, Electrum.. Mõte on neil sama, mis kõigil eelneval. Annavad need sulle seemnefraasi, mille abil hiljem rahakott taastada, kui midagi arvutiga juhtub ja seal on võimalik genereerida lõputult aadresse, kuhu bitcoine vastu võtta. Paljude tarkvararahakottidega on ka võimalus oma riistvararahakott ühendada.

Bitcoin: Wasabi Wallet gerät ins Visier von Europol – Block-Builders.de



Paberrahakott
Veel on üks võimalus ka nii:
(Järgnevad tööriistad ei ole võib-olla välja nägemiselt kõige seksikamad, küll aga lihtsad ja toimivad.)
1. Lähed https://bitaddress.org lehele ja geneerid omale võtmetepaari:

Lehekülg pakub veel erinevaid võimalusi rahakoti loomiseks. Näiteks võid luua ka nö. mälurahakoti(brain wallet), kus pead parooli välja mõtlema, mille alusel hiljem siin samal lehel saad oma privaatvõtmele ligi.

Üks võti – vasakpoolne “Bitcoini Adress” on vajalik ülekannete vastuvõtmiseks ja teistele osapooltele jagamiseks. Parempoolne “Private Key” annab sulle ligipääsu sinu bitcoinidele ja võimaldab teha ülekandeid. Oma privaatvõtit hoia turvalises kohas, kus sellele teistel inimestel ligipääsu ei ole. Kindlasti ei tasuks seda kuhugi internetti üles laadida.

Lehekülg töötab ka ilma internetiühenduseta ja nii seda ka soovitatakse kasutada. Kindlasti tasub ka hetkeks mõelda, et kas arvuti, kus te oma võtmepaari genereerite on ikkagi erinevate viiruste, pahavara jms. vaba.

2. Saadad oma raha, mida ei taha kauplemisplatvormil hoida, enda Bitcoini aadressile(siin näites vasakpoolne aadress, mis algab 15FsR..).

Oma esimest ülekannet tehes soovitan kõigepealt teha testkanne väiksemas summas, et vältida suuremat varalist kahju juhuks, kui midagi peaks valesti minema. Arvestada tuleks ka, et Bitcoini ülekanded põhivõrgus võtavad keskmiselt 10-60 minutit aega.
Kui tahad kontrollida, kas ülekanne on valmis, võid selleks kasutada mõnda võrgu sirvijat nagu mempool.space, kus sisestad oma avaliku Bitcoini aadressi otsingureale ja lehekülg näitab sulle milliseid kandeid antud aadressiga tehtud on ja kui palju bitcoine aadress omab.

Nagu näed on antud rahakoti seis 0.00000000 BTC ja selle aadressiga pole ühtegi tehingut tehtud.

Valmis! Sa oled nüüd oma bitcoinide omanik.

Ok, nüüd tekib aga küsimus, kuidas ma neid münte liigutada saan sealt rahakotist, kui tahan kellelegi ülekannet teha või tekib vajadus need jälle kauplemisplatvormile kanda, et mõnes muus valuutas arveldada.

Bitcoinide liigutamiseks paber rahakotist üks lihtsaim viis on Bluewallet. Bluewalleti abil bitcoinide kasutamise kohta privaatvõtme abil leiad juhise SIIT.

Bitcoini võrgusõlme jooksutamine.

Võimalusi oma bitcoinide kasutamiseks on mitmeid. Sa võid isegi omaenda koopiat Bitcoini võrgust jooksutada ja kontrollida iga ülekannet ning aidata kaasa võrgu turvalisuse tagamisele nagu mina seda teen SIIN.

Kindlasti ei soovita ma suuri summasid hoida vahetusplatvormidel ega teiste kolmandate osapoolte valduses, kus sul ei ole ligipääsu oma privaatvõtmele.